Borfalatkák

Borfalatkák

Rajnai rizling

2018. szeptember 02. - borkeksz

Őszinte leszek: nem vagyok se sommelier, se borszakértő, és még a szaglásom se tökéletes. Szeretek viszont enni és inni, és kíváncsi vagyok, hogy a "nagy" bor-étel párosítási elveket hogyan tudjuk laikusként is alkalmazni. Ez a blog tehát számomra is egy tanulási folyamat, és remélem, Nektek is hasznotokra válik.

 A rajnai rizlinggel csak nemrég ismerkedtem meg közelebbről, és iszonyatosan megszerettem. Nagyon hálás tétel, sok esetben a harmónia megtestesítője, gyümölcsös, de megvan a megfelelő savassága, üde, mégis markánsabb, mint mondjuk egy olaszrizling.  

Alaposan végigolvastam azokat az írásokat, amelyek a riesling és étel párosításokról szólnak. Ezek azonban szinte mind tévútra vezettek. 

Nézzük, mit is tapasztaltam.

A magyarországi rajnai kínálat többsége, ahogy én láttam, leginkább lendületes savú bor, citrusos ízjegyekkel, másodlagos íze a kajszira vagy őszibarackra emlékeztet. Valahol azt olvastam, hogy savas borokhoz savanykás ételeket együnk. Készítettem így hozzá egy zsályás, citromos csirkemellet. Ami egyébként nagyon finom, de szerintem se a csirkehús, se a citromos íz nem vitte el a bor savasságát. Ezért olyan ízre van szükség, ami inkább kiegészíti a borunkat. Így ha a sav dominál, sokkal jobb, ha zsíros vagy édes ízekkel kombináljuk. 

Készítsünk hozzá például tejszínes tésztákat! Sütőtökös gnocchit vajas zsályával, vagy egy sült fokhagymás-tejszínes spagettit, de amit nagyon ajánlok, az a sült paprikakrémes-tejszínes gnocchi. Ha van házi olajos paprikakrémünk, csak forraljuk össze jóféle tejszínnel, dobjuk bele a megfőtt gnocchikat és tépjünk rá friss bazsalikomot. Ez tuti bejön hozzá.

Fehér borokhoz a halakat mindig előszeretettel kínálják. Van egy nagyon kedves régi receptem, ami ehhez a rajnaihoz elég jól passzolt. Egy kenőkéről van szó, amit a legjobb, ha füstölt pisztrángból készítünk el. A hal húsát törjük át villával, tegyünk hozzá vajat, krémsajtot, mustárt, apróra vágott lilahagymát, pici sót és borsot, majd jól keverjük ki. Pár csepp citrommal vagy kaporral is ízesíthetjük. Falatkának tökéletes.

Következő nagyszerű választás a kacsa. Nem kell nagy dolgokra gondolni, csak egy kis házi kacsamáj pástétomra. Na de nem ám hízott kacsából, mert az drága. A hentesnél a pecsenye kacsamáj a hízott máj töredékéért kapható, és közben nagyon finom tud lenni. Ehhez először süssük ki a kacsa háját, majd ebben a zsírban süssük meg májakat. Kenyérre kenve egy kis durva sóval, mennyei. Ha viszont igazi pástétomra vágyunk, a zsírt a májjal, sóval, borssal és egy kis mézzel turmixoljuk össze (ne sajnáljuk a zsírt belőle). 

A rajnai a kacsahússal is tökéletesen jó párt alkottak. Én egy rozé kacsamellett sütöttem, amihez karamellizált kápiapaprikát és lilahagymát adtam. Na, ez telitalálat volt! A husi zsírossága és sóssága, a zöldségek édessége tökéletes összhangot alkottak. 

Mit együnk hozzá még? Majonézes Waldorf salátát, de ezt is egy kis mézzel dúsítva, brie sajtot, kapros-majonézes öntettel csirkehúst pitában (a pitát ízesíthetjük korianderrel), kandírozott gyömbért, zöldfűszerek közül a zsálya, bazsalikom tetszik nekem a legjobban. Desszertek közül a tejszínhabos-mascarpónésakat és gyümölcsöseket válasszuk. Én egy fügéset csináltam.

A legjobb tehát ha olyan ételeket választunk hozzá, amelyek inkább zsírosak, vagy tejszínesek, vagy egy picit édesek. A Borkekszsek közül is az édesek mennek hozzá legjobban. A kecskesajtos-vörösáfonyásnál már csak a kéksajtos-kajszis volt jobb, de az érett kecskesajtos-diós is nagy szuper nassolnivaló lehet ehhez a csodás borhoz.

Egészségetekre! Következő hónapban a Cabernet Franc lesz terítéken.

A bejegyzés trackback címe:

https://borfalatka.blog.hu/api/trackback/id/tr8014216969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wirth Jenő 2018.09.03. 08:30:33

Gratulálok kislányom. Mesterszakács nagyapád, ha még élne, nagyon büszke lenne rád szintén..
süti beállítások módosítása