Borfalatkák

Borfalatkák

Cirfandli

2018. november 09. - borkeksz

Kések a bejegyzéssel, mivel sokáig hezitáltam, mi legyen e hónap témája. Aztán eszembe jutott, hogy a Cirfandli igazából egy igazán őszi bor, nekem pedig számít, hogy amit eszünk, valamennyire illeszkedjen az aktuális évszakhoz.

Nos, emlegetett borunk birses, kajszis illatával pont ilyen. Minden, amit csak el tudok képzelni hozzá, az ősz ízeit idézi.

 Ilyen például a birsalma. Aki már olvasta előző írásaimat, talán nem lepődik meg, hogy a száraz fehér borokhoz szívesen párosítok édes ízeket, míg a vörösökhöz jobbnak találom a sósat. Máris ajánlom, hogy egy kis birsalmasajtot kóstoljunk e kevésbé ismert borfajta mellé. De ajánlani tudom a palacsinta tésztában kisütött birsalmát is, fahéjas cukorral megszórva. Ha viszont nem cukrozzuk, akkor akár egy kis mézes-tejfölös(?) mártogatót is el tudok képzelni hozzá. Én ugyan nem próbáltam, de a tejföl szintén barátságban van borunkkal.

Ha a sajtokat nézzük, a friss kecskesajt jól illeszkedik a Cirfandli kicsit ásványos ízéhez, de egy hagyományos rántott sajt is tökéletes hozzá. A trappista helyett kísérletezhetünk más sajtokkal, és itt is próbálkozhatunk egy kis birslekvárral vagy chutneyval.

A mértéktartó, de szépen jelenlévő savakat jól kompenzálják a sült húsok. Magam részéről a sertést ajánlom, oldalast, vagy más zsírosabb részeket hidegen-melegen egyaránt. Nekem nagyon bevált egy máz, amivel a húst a sütés utolsó fázisában kenek meg. A recept a következő: keverjünk össze baracklekvárt házi ketchuppal, zúzott fokhagymával, akár egy picit sózhatjuk borsozhatjuk. Isteni lesz, ígérem.

Ha mégis csirkét szeretnék, a paprikás jött be nekem. De ha nem akarunk sokat vacakolni, akkor csak sóval, borssal és pirospaprikával fűszerezzük a csirke combját vagy szárnyát, és dobjuk sütőbe. Parmezános, gombás, fehérboros rizottó hozzá, és szinte tökéletesen csúszik rá a bor.   

Szerencsére Pécsett élek, így volt szerencsém Cirfandlit készítő borászoktól is sokat tanulni erről a pécsi régióra jellemző borról. Szabó Zoltánnal a régió szimbolikus alapanyagait figyelembe véve készítettünk egy cirfandli borkekszet, amibe kecskesajtot, medvehagymát és mandulát tettünk. Ez volt a száraz párosa. A Cirfandli viszont alkalmas arra is, hogy édes bort készítsenek belőle. Ehhez készült a kéksajtos borkeksz kajszibarackkal és pici csillagánizzsal. Igazi hideg időkre való finom melegség.

A bejegyzés trackback címe:

https://borfalatka.blog.hu/api/trackback/id/tr1814362145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása